Idéburet offentligt partnerskap (IOP)
Ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) är en överenskommelse om samverkan mellan offentlig och idéburen sektor i syfte att uppnå ett visst allmännyttigt samhälleligt mål. Ett IOP måste vara förenligt med upphandlings- och statsstödsreglerna. Det innebär att en överenskommelse om ett IOP inte får utgöra en otillåten direktupphandling eller ett otillåtet statsstöd.
Idéburna organisationer besitter ofta särskild kunskap som är viktig för att möta förändringar och problem i samhället. Det är därför viktigt att offentlig verksamhet samverkar med den idéburna sektorn för att få ta del av den kunskapen. Ett sätt att samverka är genom ett så kallat idéburet offentligt partnerskap (IOP). Det är en form av samverkan mellan offentlig och idéburen verksamhet.
Samverkan handlar ofta om att tillsammans lösa ett samhällsproblem, där den idéburna organisationen och den offentliga verksamheten båda bidrar med erfarenhet och kunskap. Begreppet lanserades 2010 av organisationen Forum – idéburna organisationer med social inriktning. Numera finns det en mängd varianter av hur man har använt IOP och av hur omfattande dessa samarbeten är. Ibland liknar de mer kommersiella avtal och ibland har de karaktären av bidrag.
Ett IOP kan användas för att möjliggöra en samverkan mellan offentliga och idéburna aktörer. Om det kan konstateras att samarbetet inte omfattas av krav på upphandling eller av en tillämpning av statsstödsreglerna, kan de krav som lyfts fram för ett IOP i korthet sammanfattas så här.
- Partnerskapet ska bygga på ett gemensamt samverkansbehov där båda parter har ett gemensamt engagemang och ansvar för att uppnå det gemensamt formulerade målet. Det ska råda en ömsesidig samverkansrelation som bygger på tillit med syftet att uppnå ett visst samhälleligt mål, och inte på ett kommersiellt avtal.
- Målet eller målen som ska uppnås ska vara allmännyttiga, och en utgångspunkt är att det inte ska finnas några färdiga lösningar eller tjänster som kan köpas.
- Båda parter ska bidra med resurser till verksamheten. Det behöver inte handla om pengar utan den idéburna parten kan exempelvis bidra med ideellt arbete och den offentliga parten med lokaler eller administrativa resurser.
Ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) saknar idag en rättslig definition. Samverkansformen aktualiseras normalt i en situation där upphandlingsreglerna inte är tillämpliga.
Ska skyddat boende upphandlas?
Om det handlar om ett offentligt kontrakt ska LOU tillämpas. Vid ingåendet av ett IOP bör man även beakta ifall samverkan innebär en upphandling av en koncession enligt reglerna i lagen (2016:1147) om upphandling av koncessioner. Om så är fallet ska dessa regler följas.
Kommunen och mottagaren av finansieringen måste också förvissa sig om att det idéburna partnerskapet är förenligt med statsstödsregelverket.
Hur finansierar kommunerna skyddat boende med beaktande av statsstödsreglerna?
Partnerskapet måste även vara förenligt med kommunallagen. Med det menas framför allt att angelägenheten som är föremål för partnerskapet ska vara av allmänt intresse och som huvudregel inte innebära ett stöd till enskilda. Även annan lagstiftning, som till exempel Socialtjänstlagen, ska i tillämpliga fall beaktas.
Bedömningen om huruvida ett enskilt idéburet offentligt partnerskap (IOP) är förenligt med de aktuella regler som nämnts här måste göras utifrån omständigheterna i varje enskilt fall. Det innebär att parterna i regel behöver göra ytterligare analyser.
- Idéburen välfärd– Betänkande av Utredningen om Idéburna aktörer i välfärden, SOU 2019:56
- Vägledning till SOU 2019:56
- Kommunallagen (2017:725)
- Socialtjänstlagen (2001:453)
Snabblänkar till innehållet i denna vägledning
- Vad är skyddat boende och vilka driver dessa boenden?
- Kommunens ansvar för våldsutsatta personer och deras barn
- Kvinnojourernas roll och finansiering
- Idéburet offentligt partnerskap (IOP)
- Ska skyddat boende upphandlas?
- Anskaffning av (tjänsten) skyddat boende genom upphandling
- Hur finansierar kommunen skyddade boenden med beaktande av statsstödsreglerna?